Ayak Şekline Göre Topuklu Ayakkabı Seçimi

Ayak Şekline Göre Topuklu Ayakkabı Seçimi

Ayak sağlığına dikkat edenlerin topuklu ayakkabı seçimi konusunda mutlaka bazı kriterlere dikkat etmesi gerekiyor. Topuklu ayakkabılar, giyim tarzına önem veren kadınların en çok tercih ettikleri arasında yer alsa da ayak sağlığına bazı riskleri bulunuyor. Bu yüzden topuklu ayakkabı satın alırken ve giyeceğiniz zaman mutlaka göz önünde bulundurmanız gereken kriterler hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Herkesin ayak yapısı ve şekli farklı olduğu için standart ayakkabı seçiminde olduğu gibi topuklu ayakkabı seçiminde de bu kriterlere dikkat etmek gerekiyor.

Ayak sağlığı, her gün bedeni taşıyan ayakların ağrımaması ve zarar görmemesi için önemlidir. Ayak sağlığını korumak için uzmanların tavsiyelerine uymak gerekir. Ayağınıza günlük bakım yaptığınız halde ağrı veya deformasyon şikayetiniz varsa bu durum muhtemelen giydiğiniz ayakkabıdan kaynaklanıyor olabilir. Çok konforlu yapıda olsa bile ayak tipinize uygun bir ayakkabı seçmezseniz ayağınızın ağrımasına veya sakatlanmasına davetiye çıkarabilirsiniz. Bu yüzden uzmanların topuklu ayakkabı seçiminde yaptığı uyarılara mutlaka göz atmak gerekiyor.

Ayak Tipleri

Günlük yaşamda giyeceğiniz ayakkabıyı seçerken bile konfor, ayak numarasına ve yapısına uygunluk gibi kriterlerden geçiririz. Konu topuklu ayakkabı olunca kadınların bu kriterleri daha da arttırması gerekir. Sağ ve sol ayağın aynı olmaması gibi vakalarda bile topuklu ayakkabı seçiminde önemli olan kriterler vardır. Vücudun diğer kısımlarında olduğu gibi ayaklar da tamamen kişiye özgüdür. Herkesin ayağı farklı tipte olabilir ve bu nedenle ayak numaraları aynı olsa bile insanlar farklı ayakkabılarda rahat ettiklerini iddia edebilirler. Ayağı her daim korumak ve konforlu hissetmek için topuklu ayakkabı seçiminde nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmeniz gerekir. Ancak bundan önce ayak tipleri ve şekilleri hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir.

Düztaban – Alçak Kemerli Ayak Şekli

Ayak tipi denince halk arasında en çok bilinen ve akla ilk gelen şekil düztabandır. Düztaban ayak tipi ayağın iç kısmında konumlanan kavislerin daha düz yapıda olduğunu ifade eder. Normal ayaklarla yürürken veya dururken tabanda bir boşluk oluşur. Öte yandan düztaban kişilerde bu boşluk olmaz veya çok daha az bir kavis söz konusu olabilir. Çeşitli nedenlerle ayağın düzleştiğini gösteren düztaban kişilerin topuklu ayakkabı seçiminde buna uygun tasarımda modellere yönelmesi gerekir.

Sıkı aşil tendonuna sahip kişilerde düztaban veya alçak kemerli ayak şekli oluşması çok daha olasıdır. Esnek düztaban ise yukarıdan bakıldığı zaman kavisli gözükse de yere basıldığında tabanın dümdüz olduğu şekildir. Ayak tiplerine göre topuklu ayakkabı seçimi yaparken mutlaka bu kriterler göz önünde bulundurulmalıdır. Sağlık sorunlarından dolayı ortaya çıkan düztabanlık durumu varsa öncelikle bu sorun tedavi edilmeli ve ardından topuklu ayakkabı seçimi yapılmalıdır.

Yüksek Kemerli Ayak Şekli

Yüksek kemerli ayak tipi de bilinen ayak şekilleri arasında yer alır. Bu tip anormallik altında nörolojik veya genetik faktörler yer alır. Çekiç parmakların oluşmasına neden olan yüksek kemerli ayak şeklinde topuk içe doğru büküldüğü için burkma gibi sıkıntılar yaygın görülür. Bu nedenle topuklu ayakkabı giyerken ayağını burkmamak için mutlaka yüksek kemerli ayaklara uyumlu modeller tercih edilmelidir. Genellikle apartman topuk olarak bilinen topuklu ayakkabı modelleri bu ayak şekline sahip kişilere uyumlu olduğu söylenir.

Taraklı Ayak Şekli

Ayak yapısında bulunan tarak kısmı bazı kişilerde daha geniş yapıda olabilir. Başparmakta bulunan kemik dış kısma doğru eğildiğinde ayağın genişlik yüzeyi artabilir. Genetik faktörler ve yanlış ayakkabı seçiminden kaynaklanan taraklı ayaklarda rahat topuklu ayakkabı seçmek bir hayli zordur. Uzmanlar taraklı ayak şekline sahip olan kişilerin giyim tarzı dışında ayak yapısına en uygun modelde topuklu ayakkabı seçmesini tavsiye ediyor. Taraklı ayaklara sahip olan kadınlar, daha düşük topuklu ayakkabılar ile konforlu bir şekilde hareket edebilirler.

Ayak Şekline Göre Topuklu Ayakkabı Nasıl Seçilir?

Görüldüğü üzere herkesin doğuştan gelen özellikleri veya sonradan sahip olduğu hatalı uygulamalar yüzünden ayak şeklinde farklılık görülebilir. Hatta bazı kişilerde yürüyüş bozukluğunun olması bir ayağın diğer ayaktan daha farklı yapıda olmasına bile sebep olabilir. Bu nedenle topuklu ayakkabı gibi hassas bir ayakkabı modelinin seçiminde mutlaka ayak yapısına dikkat edilmesi gerekir.

İnternet üzerinden veya mağazadan topuklu ayakkabı satın alırken öncelikle ölçülerine ve taban yapısına göz atmanız gerekir. Yeni moda topuklu ayakkabıların tabanlarındaki genişlik ve alanın kendi ayağınızın yapısıyla uyumlu olup olmadığına bakmanız önemlidir. Bu sayede hiç denemeden bile en doğru ve sizin için ideal topuklu ayakkabı modelini satın almayı başarabilirsiniz. Ayak şeklinin topuklu ayakkabı giymeye çok müsait olmaması durumunda ise ayaklarınıza mümkün olan en az hasarı verebilecek yapıdaki modelleri seçebilirsiniz. Bu konuda da topuklu ayakkabının üretildiği malzemenin kalitesi önem taşır.

Topuklu Ayakkabıda Topuk Boyu Nasıl Belirlenir?

Topuklu ayakkabının seçiminde farklı topuk boyutları öne çıkabilir. Hangi topuk boyunun sizin için ideal olduğuna karar vermekte zorlanıyor olabilirsiniz. İdeal topuk boyu her kadının boyuna ve ayak ölçülerine göre farklılık gösterebilir. Aynı zamanda bir topuklu ayakkabının taban yapısı ortopedik özellikler taşıyorsa topuk boyunun pek fazla bir önemi yoktur. Topuklu ayakkabıda ayağınızın rahat etmesi ve zarar görmemesi için uygun yükseklikte topuklu olanlar tercih edilmelidir.

Günlük yaşamında kadınlar topuklu ayakkabı seçiminde genellikle ince ve yüksek topuğu olan tasarımları tercih ediyor. Çünkü bu modeller hem çekici hem de modaya uygun bir görünümde olduğu için uzun yıllar geçse de her zaman giyilebilir. Ancak ince yapılı ve yüksek topuk boyuna sahip topuklu ayakkabı seçmek ayak bileğinizde çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu tür boyutlara dikkat edilmeden satın alınan ayakkabılar yüzünden yanlış duruş bozukluğu, ayak bileği, bacak ve belde ağrılar gibi şikayetlerin görülme riski vardır.  

Topuklu Ayakkabıda İdeal Topuk Boyu Kaç cm Olmalı?

Modaya uygun giyinmek isteyen kadınların en çok dikkat ettiği konuların başında topuklu ayakkabı seçimi gelir. Hem şık hem de ayak tipine en uygun topuklu ayakkabı modelini bulanlar bu sefer topuk boyunun ne kadar olacağını merak ediyor. Kişinin fiziksel özellikleri dışında beklentilerine göre değişen topuklu ayakkabıda ideal topuk boyu ortalama 2-5 cm arasıdır. Özel etkinliklerde ve davetlerde giyebileceğiniz topuklu ayakkabı modellerinin topuk boyunun 5 cm seviyesini geçmemesine dikkat etmeniz gerekir. Bundan daha uzun topuk boyuna sahip modelleri de satın alıp giyebilirsiniz ancak bunlarla ayağınızda ağrı oluşma riskinin de artacağını unutmamalısınız.

Yüksek Topuklu Ayakkabı Giyerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yüksek topuklu tasarıma sahip topuklu ayakkabılar seksi bir görünüm elde etmek isteyen kadınlar tarafından tercih ediliyor. Ancak ayak bileğine zarar vermemek için topuklu ayakkabının topuk boyu yüksek olsa bile ortopedik tabana sahip olmasına önem verilmesi gerekiyor. Kadınların seksi ve albenili bir görünüm elde etmek için tercih edecekleri topuklu ayakkabı modellerinde yüksek topuklar çoğunlukla ayak sağlığını tehdit ediyor. İdeal topuk boyunun üzerinde bir topuklu ayakkabı modeli satın almak isteyenlere ise genellikle platform topuklu ayakkabı modelleri tavsiye ediliyor.
Etiketler: topuklu ayakkabı, rahat topuklu ayakkabı, yüksek topuklu ayakkabı
Nisan 15, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Size Chart
Çerez Kullanımı

Web sitemizde gezinme deneyiminizi geliştirmek, size kişiselleştirilmiş içerik ve hedefli reklamlar göstermek, web sitesi trafiğimizi analiz etmek ve ziyaretçilerimizin nereden geldiğini anlamak için çerezleri ve diğer izleme teknolojilerini kullanıyoruz. devamı