Lame ve Dore Ayakkabıların Bakımını Nasıl Yapmalısınız?

Lame ve Dore Ayakkabıların Bakımını Nasıl Yapmalısınız?

Son yıllarda yeniden moda olan lame ve dore ayakkabı modelleri kadınların dolaplarında mutlaka yer verdikleri ayakkabı tasarımları arasındadır. Her kadının farklı kıyafetler ile kombinlediği bu ayakkabıların kumaşı standart ayakkabılara göre değişiktir. Her ayakkabı bakımı konusunda dikkatli olunması gereken noktalar bulunduğu gibi lame ayakkabılar için de aynısı geçerlidir. Lame ve dore materyaline sahip ayakkabıların tasarımında kullanılan ürünlerin yapısına uygun bakım yapılması gerekir. Lame ve dore ayakkabı sahibiyseniz bu modellerin uzun yıllar boyunca ilk günkü gibi görünmesi için bazı detaylara dikkat etmelisiniz. Bu yazımızda lame ve dore ayakkabıların bakım uygulamaları hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

Lame Ayakkabı Nedir?

Kadınların şık ve modaya uygun ayakkabı seçiminde dikkat ettikleri modeller arasında lame ayakkabılar da yer alır. Lame, ince kesilmiş metalik iplikler ile örülmüş bir kumaş türüdür. Eski moda gibi görünse de lame kumaştan üretilen ayakkabılar zaman zaman modaya yön vermeye devam ediyor. Metalik kumaşların fiyatı düştüğü için lame artık piyasada daha fazla ilgi görmeye başladı. Lame kumaşının dokunmasında diğer ipliklerin bileşimine bağlı olarak farklı tasarımlar öne çıkabilir.

Lame Ayakkabı Tasarımları

Günümüzde lame kumaştan üretilen ayakkabıların genellikle parlak gümüş renkte olan tasarımları meşhurdur. Giyim tarzına önem veren kadınların dikkat ettiği ve mutlaka en az bir çiftine sahip olduğu lame ayakkabıların renkleri değişiklik gösterebilir. Lame ayakkabı renkleri genellikle şu şekilde sıralanır:

  • Altın lame rengi
  • Gümüş lame rengi
  • Fuşya lame rengi
  • Turkuaz lame rengi
  • Zümrüt yeşili lame rengi
  • Kiremit kırmızı lame rengi

Bu renklerde üretilen lame ayakkabılar, özellikle kadın giyiminde modaya yön vermeye devam ediyor. Lame kumaştan üretilen el çantaları ve aksesuarlar popüler oldukça bunlarla kombin yapılan lame ayakkabılar da ünleniyor. Metalik kaplanmış liflere sahip olduğu için lame ayakkabıların bakımında bazı kriterlere dikkat etmek gerekir. Çünkü bu sentetik kumaşlar dikkat edilmediği takdirde çok çabuk biçimde zarar görebilir.

Lame ve Dore Ayakkabı Modelleri

Kadın giyim sektöründe giderek daha fazla popülerlik kazanan lame ayakkabıların yanı sıra benzer kumaşta dore ayakkabı modelleri de vardır. Tıpkı lame ayakkabılar gibi dore ayakkabı modellerinin de imalatında farklı malzemeler kullanılır. Bu kumaşlar özel yapıda olduğu için dış etkenlere karşı korunmalı ve özel koşullarda saklanmalıdır. Sık sık giymeyeceğiniz tarzda ayakkabılar olan lame ve dore ayakkabı modellerinin saklanmasında özel koşulları uygulamanız gerekir.

Günümüzde farklı renklerde üretilen lame ve dore ayakkabı modelleri ile çok şık bir görünüm yakalamak mümkündür. Daha çok sentetik kumaştan ve metalik kaplanmış liflerden üretilen lame ve dore ayakkabıların bakımı geçmişteki modellerine kıyasla daha kolaydır. Dokuma ve örme tekstil olan naylon ipliklere sahip lame ve dore ayakkabıları zarar görmeyeceği bir ortamda saklamak gerekir. Aşırı dayanıklı olmayan bu ayakkabıları dışarıdan darbe göreceği bir ortama koymak çok büyük hatadır. Bu nedenle dore ayakkabılar nasıl saklanır sorusunun cevabını arayan kadınlar, bu ayakkabılar için dolaplarında özel bir yer ayarlamalıdır. Ayakkabının üzerine baskı kuracak veya şeklini bozma riski taşıyacak dar bir alana konulmaması gerekir.

Lame ve Dore Ayakkabı Bakımı

Sentetik elyaftan veya naylon parçalardan üretilen lame ve dore ayakkabılarda bile yüzeye zarar verecek hareketlerden kaçınılması gerekir. Şık ve göz alıcı tasarıma sahip olan bu ayakkabıların ilk günkü gibi harika görünmesi için düzenli olarak bakımdan geçmesi önemlidir. Lame ve dore ayakkabıların bakımında onların parlaklık ve kumaş dokusuna zarar vermeyecek ekipmanlar kullanılmalıdır. Lame ayakkabı bakımı sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli kriterler şunlardır:

  • Lame kumaşlar kaliteli malzemelerden üretilse bile düşük dayanıklılık seviyesine sahiptir.
  • Lame kumaşı çizecek fırçalar kullanılmamalı ve deformasyona karşı dikkatli hareket edilmelidir.
  • Lame ayakkabı giyerken pürüzleri azaltmak için aşırı sert fırçalar kullanılmamalıdır.
  • Kumaşa zarar verebilecek yağmur veya kar suyu gibi dış etkenlerden uzak tutulmalıdır.
  • Çamur veya benzeri kirlerin tazyikli su yerine yumuşak bir süngerle nazikçe silinmesi gerekir.
  • Lame ayakkabı modellerinin parlaklığını ilk günkü gibi korumak için düzenli aralıklarla bakımdan geçmesi tavsiye edilir.

Kişisel giyim tarzına dikkat eden kadınların dolabında mutlaka en az bir çift lame veya dore ayakkabılar bulunur. Lame ve dore ayakkabılar özellikle son yıllarda sosyal medyada daha fazla ön plana çıkmaya başladı. Bunun etkisiyle 7’den 70’e tüm kadınlar giyim tarzlarına lame kumaşlı aksesuar ve ayakkabıları dahil ediyor. Eğer siz de giyim tarzınıza hitap eden bir lame ve dore ayakkabıya sahipseniz bunun zarar görmeden uzun yıllar boyunca formunu korumasını sağlayabilirsiniz. Bunun için mutlaka tavsiye edilen koşullarda ayakkabı saklamaya özen göstermelisiniz.

Tozlu Lame ve Dore Ayakkabılar Nasıl Silinir?

Hassas bir kumaş yapısı olan lame ve dore ayakkabıların şeklini bozmamak için doğru ekipmanlarla temizlik veya bakım yapılmalıdır. Parlaklığını her daim koruması için bu ayakkabılara zararlı olabilecek fırçalarla müdahale etmek son derece yanlıştır. Lame ve dore ayakkabıların kumaş kalitesi yüksek olsa bile dokuma yapıları makinede yıkanabilir değildir. Dolayısıyla lame ve dore kumaşa sahip ayakkabılarda meyve suyu veya ketçap gibi ciddi lekeler oluşmuşsa makine yerine kuru temizlemede yıkanması gerekir.

Lame ve dore kumaştan yapılmış ayakkabıların üzerindeki kir ve tozun çıkması için uygulama sırasında aşırıya kaçmadan hareket edilmelidir. Toz ve kirin kumaş yönünde ve nazikçe silinmesi faydalı olacaktır. Kumaşı cilalayarak temizlik yapmak lame ve dore ayakkabı modellerine zarar verebilir. Alkol veya aseton gibi temizleyici maddeler kullanmak da lame ve dore ayakkabı modellerinin deforme olmasına yol açar. Yumuşak nemli bir bezle kumaş yönünde nazikçe silmek lame ve dore ayakkabıları tüm kir ve tozdan arındırmada yeterli olacaktır.

Lame ve Dore Ayakkabı Lekesi Nasıl Çıkar?

Lame ve dore ayakkabı kumaşı, standart ayakkabılardaki kumaşa göre daha farklı yapıdadır. Bu nedenle bu kumaşların temizliğinde yıpratmayacak malzeme ve ekipmanlar tercih e dilmelidir. Eğer lame ve dore ayakkabıların yüzeyinde leke varsa suya batırılmış bir bezle düz hareketlerle silmek yeterlidir. Ancak inatçı lekeler arasında herhangi bir katı kalıntıyı sıyırmak için küt bir bıçak veya kaşık kenarıyla dikkatlice kaldırmak gerekebilir. Bu tip lekeleri sert cisimlerle ovalamak lame veya dore kumaşın dokusunda iz kalmasına yol açabilir.

Evde yapacağınız bir karışımla lame ve dore ayakkabılarda oluşan istenmeyen lekeleri ortadan kaldırabilirsiniz. Lekeler ve terleme lame ayakkabı tasarımlarında metalik ipliğin kötü görünmesine neden olabilir. Bu tip durumlarda lekeleri gidermek için biraz limon suyu ve tuz karışımı uygulanabilir. Eğer lame ve dore ayakkabıların bakımında detaylı temizlik yapmadan saklama aşamasına geçmek istemiyorsanız bu lekeleri karışımla ortadan kaldırabilirsiniz. Limon suyu ve tuzu karıştırıp pamuklu çubuk yardımıyla sadece lekenin olduğu bölgeye uygulama yapabilirsiniz. Birkaç dakika boyunca limonlu su ve tuz karışımını sürdükten sonra soğuk suya batırılmış temiz beyaz bir bezle lekenin üzerinden geçin. Ancak beyaz bezin ıslak olmamasına dikkat ederek hafif nemli bir şekilde lekeyi temizleyin.

Etiketler: ayakkabı bakımı, dore ayakkabılar nasıl saklanır, ayakkabı bakımı önerileri
Nisan 18, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Size Chart
Çerez Kullanımı

Web sitemizde gezinme deneyiminizi geliştirmek, size kişiselleştirilmiş içerik ve hedefli reklamlar göstermek, web sitesi trafiğimizi analiz etmek ve ziyaretçilerimizin nereden geldiğini anlamak için çerezleri ve diğer izleme teknolojilerini kullanıyoruz. devamı