Rahat Ayakkabı Nasıl Seçilir?

Rahat Ayakkabı Nasıl Seçilir?

Tıpkı ayak gibi vücut ile zemin arasında bağlantı görevi üstlenen ayakkabının kalitesi ve konforu çok önemlidir. Vücudun hissiyatını etkileyen ve duygusal etki bırakan ayakkabıların konforsuz olması, insanın yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Ayakkabının sürekli vurması, baskı yapması veya zemininde yeterli desteği sağlayamaması durumunda çeşitli şikayetler ortaya çıkabilir. Rahat olmayan ayakkabılar sadece psikolojik açıdan değil aynı zamanda fiziksel açıdan da insanı yıpratır.

Özellikle kişinin iskelet sistemini ve hareket yeteneğini ciddi anlamda etkileyen ayakkabıların rahat, konforlu ve işlevsel yani kullanılabilir olmasına önem verilmelidir. Rahat ayakkabı seçiminde bu koşullar sebebiyle dikkat edilmesi ve mutlaka göz önünde bulundurulması gereken bazı detaylar vardır. Ayakkabıların uygun olmaması halinde ayak biyomekaniği bozulur ve ciddi sağlık sorunları meydana gelebilir. Bu yüzden rahat ayakkabı seçerken mutlaka uzmanların tavsiye ettiği kriterleri göz önünde bulundurmanız gerekir.

Ayağa Göre Ayakkabı Seçimi

Ayağın yapısına göre ayakkabı seçmek için öncelikle ayak numarası gibi temel beden ölçülerinin doğru bir şekilde öğrenilmesi gerekir. Ayakkabı seçilirken ölçüler baz alınmalı ancak her ayakkabıda da sadece ölçüye bakılmamalıdır. Çünkü bazı ayakkabı modellerinde ölçüye göre kalıp daha sıkı, dar veya geniş olabilir. Bu tür kriterler sebebiyle siz kendi ayakkabı numaranızı giydiğinizi iddia etseniz bile aslında farklı modeller ortaya çıkmış olacaktır. Ayakkabı bileği tam olarak sarmalı ve ayak yapısına uyumlu kalıpta olmalıdır.

Ayağa göre ayakkabı seçiminde model ve kullanım amaçları önemlidir. Örneğin deri ayakkabılarda kış mevsimine uyumlu olması için iç kısma astar konulmuş olabilir. Bu tip astar veya yüksek tabanlıklar ayakkabı numarasının normalden daha az olmasına yol açabilir. Ayağa göre ayakkabı seçiminde en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan bir diğeri de topuklu ayakkabılardır. Bu bakımdan ayakla uyumlu topuklu ayakkabı seçiminde de uzmanların tavsiyelerine kulak kabartmak faydalı olacaktır.

Doğru Ayakkabı Seçimi Nasıl Olmalı?

Ayakkabı seçiminde kadınların dikkat etmesi gereken en önemli detayların başında ayakkabının kalıbı gelir. Çünkü ayağın sadece topuk bölgesi değil tarak kemiği adı verilen kısmı da ayakkabıya tam oturmalı ve içinde konforlu şekilde durmalıdır. Ayakkabı seçerken doğru ve rahat ayakkabılar arayanlar için seçim kriterleri şunlar olmalıdır:

  • Ayakkabının ölçüleri baz alınmalı ve ayakkabının boyu en uzun parmağa göre seçilmelidir.
  • Ayaktaki en uzun parmak genellikle ayak baş parmağıdır. Ayakkabıyı giydiğinizde baş parmağınızda aşırı baskı hissetmeyeceğiniz ve parmağınızın rahat olacağı modelleri seçebilirsiniz.
  • Ancak ayakkabıyla baş parmak arasında gereğinden fazla boşluk olmamalı ve ayakkabı içinde ayak ileri geri hareket etmemelidir.
  • Ayakkabı seçerken en çok dile getirilen iddialardan “esneme payı” olduğunu söyleyenler dikkate alınmamalıdır.
  • Dar ayakkabılar “Giydikten sonra açılır, esner” diyerek alınmamalı ve ayak parmaklarına zarar verecek bu davranışlardan kaçınılmalıdır.
  • Ayakkabının kalıbı, ayak bileğini ve tarak kemiğini tam olarak saracak kalıpta olmalıdır.
  • Ayakkabının ön kısmı bükülebilir materyalden üretilip esnek olmalıdır.
  • Ayakkabının yapısı ne çok sert ne de aşırı yumuşak olmalıdır.
  • Özellikle diyabet hastaları ayakkabı seçerken daha esnek ve yumuşak modelleri tercih edebilir.
  • Deri ayakkabı satın alırken içinde astar olmamasına ve ayak numarasına uyumlu olmasına dikkat edilmelidir.

Görüldüğü üzere kadınların standart, günlük ve spor ayakkabı seçimlerinde mutlaka dikkat etmeleri gereken kriterlerden bazıları bunlardır. Bu kriterlere dikkat edilmediğinde ayakta istenmeyen problemler ortaya çıkabilir. Fiziksel ve psikolojik olarak sağlık sorunları yaşamamak için ayağa en uyumlu ayakkabı seçmek önemlidir. Standart ve günlük ayakkabıların yanı sıra ayak sağlığı korumak için topuklu ayakkabı alırken daha dikkatli olunması faydalıdır.

Doğru Topuklu Ayakkabı Nasıl Seçilir?

Her ayakkabının kullanım amacı ve kullanım yeri birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle ayakkabı seçerken kullanım koşullarını da mutlaka göz önünde bulundurmakta fayda vardır. Normal durumda ayakta duruş esnasında vücudun yükü topuk bölgesindedir. Ancak topuklu ayakkabılarda ayağa binen vücut ağırlığı topuktan ziyade ön kısma doğru kayar. Bu durum ayağa aşırı stres uygulanmasına ve özellikle tarak kemiği denilen bölgeye aşırı baskı yaşamasına neden olur.

Ayakkabı seçiminde topuk ölçüsünün 3-4 cm’den fazla olmaması tavsiye edilirken ilk defa topuklu ayakkabı giyecek kişilere daha kısa topuklarla alışmaları önerilir. Özellikle genç kızlar topuklu ayakkabıya alışmak için öncelikle daha kısa topuklu ve stiletto tarzı olmayan modelleri tercih edebilir. Topuklu rahat ayakkabı arayanlar bunları iş yaşamında veya katılacakları özel davetlerde rahatlıkla giyebilirler. Topuklu ayakkabı ile rahat etmenin en önemli noktalarından biri de gün boyu topuklu ayakkabı ile gezmemek ve fırsat buldukça ayakları dinlendirmektir. Ayakkabı seçiminde doğru kriterlere göre hareket edenler bu sayede rahat edecekleri ve konforlu biçimde giyebilecekleri topuklu ayakkabılara da sahip olabilirler.

En İdeal Ayakkabı Seçilmezse Ne Olur?

Özellikle küçük yaşlarda ayak yapısına uygun olmayan ayakkabılar giymek, ayak biyometriğini bozacak durumlara davetiye çıkarabilir. Ayak yapısında ve formunda istenmeyen durumlarla karşılaşmamak için mutlaka en ideal ayakkabılar seçilmelidir. Ayakkabı seçiminde en çok dikkat edilmesi gereken konu boyutlardır. Ayakkabı boyuna uygun olmayan ayakkabı giyen kişilerin karşılaşacağı sağlık sorunlarından bazıları şunlardır:

  • Halluks valgus
  • Pençe parmak
  • Çekiç parmak
  • Akut veya kronik ayak ağrısı
  • Tırnak batması
  • Tırnak boşalması
  • Nasır
  • Kızarıklık ve ayak derisinde çatlaklar

Ayakta en sık karşılaşılan problemler arasında yer alan sorunlardan biri de tırnak batmasıdır. Tırnak batmasında en büyük sebep hatalı ayakkabı kullanmanın yanı sıra yanlış tırnak kesimidir. Ancak ayakkabının ayağı yanlardan sıkıştırması, tırnak ile tırnak kenarının deforme olmasına yol açar. Tırnak kenarlarında oluşan irritasyon halk arasında tırnak batması adı verilen soruna davetiye çıkarır. Ayağın iç yan, dış yan ve önden sürekli olarak deforme olması sonucunda tırnak yatağından ayrılarak kopabilir. Ayakkabının oluşturduğu baskı ve sürtünme sonucunda genellikle 5. parmak sırtında ve topukta nasır meydana gelebilir.

Ayak Sağlığı İçin En Rahat Ayakkabı Seçimi

En sağlıklı ve rahat ayakkabı seçiminde dikkat edilmesi gereken önemli detaylar vardır. Tüm gün sizi taşıyacak olan ayakkabıların tabanı son derece önemli olup kendinizi fiziksel ve psikolojik olarak iyi hissetmenize yardımcı olur. Ayakkabınızın hava alma durumuna dikkat etmeniz de ayak sağlığı için önemlidir. Çünkü yeterince hava almayan ve nem tutan ayakkabılar, ayak ölçünüze uygun olmasına rağmen ayak sağlığını bozabilir. Bu tür ayakkabılar hem kötü koku yaratırken hem de ayağın nem dengesini bozarak mantar oluşumuna davetiye çıkarabilir. Ayak tabanı giyeceğiniz modele göre yüksek veya alçak tabanlı olabilir. Bunu seçerken de kullanım amaçlarını göz önünde bulundurmanız tavsiye edilir.

Rahat Ayakkabı Tabanı Nasıl Olmalı?

Konforlu bir ayakkabı arıyorsanız seçim yaparken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Spor yaparken parmaklarınızın ve ayağın tarak kemiği bölgesinin rahatlıkla esnemesi önemlidir. Bu tür durumlarda ayak kabının tabanı esneyen türde olmalı ve zeminden yeterinde destek almanızı sağlamalıdır. Özellikle koşu ayakkabılarının tabanında özel teknolojiye sahip malzemeler kullanılır. Bu sayede ayak ile zemin arasında hava yastığı gibi bir görev üstlenen tabanlar daha konforlu bir şekilde hareket etmenize yardımcı olur.

Etiketler: ayakkabı, ayakkabı seçimi, kaliteli ayakkabı seçimi, sağlıklı ayakkabı,
Şubat 19, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Size Chart
Çerez Kullanımı

Web sitemizde gezinme deneyiminizi geliştirmek, size kişiselleştirilmiş içerik ve hedefli reklamlar göstermek, web sitesi trafiğimizi analiz etmek ve ziyaretçilerimizin nereden geldiğini anlamak için çerezleri ve diğer izleme teknolojilerini kullanıyoruz. devamı