Stiletto ve Topuklu Ayakkabılar Gerçekte Ayak Sağlığına Zararlı Mı?

Stiletto ve Topuklu Ayakkabılar Gerçekte Ayak Sağlığına Zararlı Mı?

Kadın ayakkabı modasının vazgeçilmezleri arasında yer alan stiletto ve topuklu ayakkabılar şıklığı ile her zaman öne çıkıyor. Ancak söz konusu ayakkabı modellerinin ayak sağlığı açısından bazı zararlarının olabileceği konusunun ise bir şehir efsanesi mi, yoksa gerçeklik payı var mı gibi sorular da sık sık tartışma konusu oluyor. Stiletto ayakkabı tercihleri başta olmak üzere, diğer tüm ayakkabı modellerinde olduğu gibi ayak sağlığı için en kaliteli ve ayak tipi ile en uyumlu modellerin tercih edilmesi bu açıdan son derece önemli görülmektedir.

Yaygın olarak kadınlar tarafından tercih edilen stiletto ve topuklu ayakkabılar gerçekten ayak sağlığına zararlı olabilir. Ancak bu zararların görülmemesi ve ayak konforunun sağlanması için mutlaka ayak ile en uyumlu modellerin tercih edilmesi gerekecektir.

Doğru boyutlarda, kaliteli, rahat bir tabana sahip ve ayak tipi ile %100 uyumlu ayakkabı modellerini tercih etmeniz halinde herhangi bir sağlık sorunu yaşamazsınız. Bu nedenle ayakkabı tercihleri ister topuklu ister günlük ayakkabı tercih ederken olsun fark etmeksizin her zaman sağlık açısından önemlidir.

Stiletto Ayakkabı Nedir?

Stiletto ayakkabı, zaman zaman bot ve çizmelerde de kullanılan uzun, ince ve yüksek bir topuklu modeldir. İsmini stiletto hançerinden alan bu ayakkabı modeli, genelde 2,5 cm ile 25 cm’ye kadar bir topuk uzunluğuna sahip olabilmektedir. Yaygın olarak topuk kısmının ince bir metal çubukla desteklendiği görülmektedir.

Kadınlarda çok daha zarif bir tamamlayıcı unsur olarak tercih edilen stiletto ayakkabılar, genelde özel davetlerde, balolarda, düğünlerde ve gece davetlerinde tercih edilmektedir. İş hayatında da şıklığından ödün vermek istemeyen kadınların ilk tercihleri arasında stiletto modelleri yer almaktadır. Ayrıca birkaç santim daha uzun boylu görünmek isteyen kadınlarda da stiletto modelleri tercih edilebilmektedir.

Her kadının dolabında kendine yer bulan stiletto ayakkabıların günlük yaşamda sık tercih edilmesi ise bazı sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Eğer kalitesiz ve ayak tipiyle uyumsuz bir model seçilmişse ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Stilettolar Sağlıklı Mı?

Stiletto ayakkabı modelleri genelde yüksek ve ince topuklu olarak üretilmektedir. Uzun süre kullanımında ayaklarda ağrı ve yorgunluğa neden olabilmektedir. Öte yandan dengesiz bir yapıları olması da yürüme sırasında dengeye alışana kadar zorluk çekilmesine neden olabilir. Yürüme sırasında düşme riskini de artırması bu yönüyle önemli bir etkendir.

Uzmanlara göre stiletto ayakkabıların gündelik kullanımda değil, daha çok kapalı ortamlarda, özel davet ve etkinliklerde tercih edilmesi önerilmektedir. Sağlığa doğrudan zararı ise eğer yanlış ayakkabı tercih edilmişse ortaya çıkacaktır. Bu sorunun önüne geçmek için mutlaka ayak tipiniz ile uyumlu ve Giydimgidiyor güvencesi ile sunulan stilettoları tercih etmeniz önerilmektedir.

Kadınların şık elbise kombinleri için vazgeçilmez ayakkabı modelleri arasında yer alan stiletto ayakkabılar, doğru kullanıldığında ayak sağlığına olumsuz hiçbir etki sunmaz. Burada dikkat edilmesi gereken temel unsur ise ayakkabının doğrudan ayak tipi, numarası ve beklentilere göre seçilmesi olacaktır.

Topuklu Ayakkabılar Ayak Sağlığına Zararlı Mı?

Topuklu ayakkabılar arasında günümüzde moda dünyasında birçok alternatif model yer alıyor. Stiletto topuklu ayakkabılar da bu modeller arasında bulunuyor. Topuk yüksekliği nedeniyle ayak tabanının eğimli olduğu ve burun kısmının genelde düz olduğu bir ayakkabı modeli olan topuklu ayakkabılar, kadınlar arasında yaygın şekilde tercih edilmektedir.

Topuklu ayakkabı modelleri denince akla birçok alternatif seçenek gelir. Başlıca topuklu ayakkabı modelleri ise kısaca şunlardır:

  • Stiletto (ince topuklu),
  • Platform topuklu,
  • Kedi topuklu,
  • Kalın topuklu vb.

Topuklu ayakkabı giymeye alışık olmayan ve yanlış ayakkabı tercihlerinde bulunan herkes için tüm ayakkabı modelleri sağlık açısından zararlıdır.  Uzun süre topuklu ayakkabı giymek ayak sağılığı olumsuz etkileyebilir. Bel ağrısı, çekik parmak, ayak burkulmaları gibi birçok ağrı zaman içinde sık ve yanlış kullanımı ile ortaya çıkabilmektedir. Bu tür zararların görülmemesi için mutlaka ayak tipinize uygun ve zaman zaman ara vererek topuklu ayakkabı kullanmanız tavsiye edilir.

Stiletto ve Topuklu Ayakkabılar Hangi Sağlık Sorunlarına Neden Olur?

Topuklu ayakkabılar arasında ilk akla gelen modellerden stilettolar ve diğer tüm topuklular zaman içinde ayak sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu olumsuz etkileri arasında ilk sırada ayak ağrıları yer almaktadır. Buna ek olarak uzun vadede daha ciddi ortopedik rahatsızlıklar da yaşanabilir.

Eğer yanlış ayakkabı tercih edilmişse, kalitesiz ürünler seçilmiş ve sürekli olarak bu tür ayakkabılar kullanılıyorsa zaman içinde şu tür sorunlar görülebilir:

  • Ayak ağrıları,
  • Ayak burkulması,
  • Denge kayıpları,
  • Ayak deformitesi,
  • Bel ve sırt ağrıları vb.

Çok sık ince ve yüksek topuklu ayakkabılar tercih ediliyorsa bu durumda bazı sağlık sorunları oluşabilir. Giymdimgidiyor kalitesi ve güvencesi ile ayağınız ile tamamen uyumlu bir modeli seçmeniz halinde bu sorunlarla karşılaşma olasılığınız azalacaktır. Ayrıca sürekli kullanmak yerine ara ara bu ayakkabıları tercih etmek de söz konusu sağlık sorunlarına karşı sizi koruyacaktır.  

Topuklu Ayakkabı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Topuklu ayakkabı seçerken genelde konforundan ve kalitesinden çok kadınların şık tasarım detaylarına göre tercih yaptıkları görülmektedir. Ancak bu son derece yanlıştır. Şık olduğu kadar topuklu ayakkabıların yüksek bir konfor ve kaliteye de sahip olması gerekecektir.

Ayak sağlığının riske atılmaması için topuklu ayakkabı seçerken dikkat etmeniz gereken konulardan bazıları kısaca şunlardır:

  • Ayakkabının boyu ve ayak tipine uygunluğu,
  • Rahat bir tabana sahip olması,
  • Kaliteli malzemelerden üretilmesi,
  • Ayakkabı stil ve tasarımının şık detaylara sahip olması,
  • Kullanım amacına göre topuk çeşidi seçilmesi vb.

Birçok farklı topuklu ayakkabı modeli olduğu için topuklu ayakkabı tercihlerinde genelde kullanım alanına göre de seçim yapılması önerilmektedir.

Topuklu Ayakkabının Faydaları Nelerdir?

Stiletto giymek veya diğer topuklu ayakkabı modellerini tercih etmek sadece sağlıksız yönleriyle anılsa da aslında bazı faydaları da bulunuyor. Bu faydalar ve avantajlar arasında başta daha zarif, ince ve uzun görünüm elde edilmesi ilk sırada yer alacaktır.

Topuklu ayakkabı giymenin size sağlayacağı faydalardan bazıları kısaca şunlardır:

  • Daha uzun ve zarif bir görünüm kazandırır.
  • Postürü düzeltir.
  • Özgüveni artırır.
  • Birçok kıyafet ile kombinasyonu kolaydır.
  • Son derece şıktır.

Kadınların topuklu ayakkabı tercihlerinde kullanım alanına ve kıyafetlerine göre tercih edecekleri zarif detaylar ister günlük yaşamda ister özel davetlerde şıklığın elde edilmesini sağlar. Bilinçsiz ve uzun süre kullanımının yanı sıra birçok faydasından da söz edilebilir.

Uzun Süre Topuklu Ayakkabı Giymek Nelere Sebep Olur?

Uzun süre topuklu ayakkabı giyen kişilerde ilk aşamada ayak ağrıları ortaya çıkacaktır. Öte yandan gün içinde eğer uzun süre bu ayakkabılar ile uzun süre ayakta kalır veya yürürseniz de bu durumda ayak bileği hasarlarının ortaya çıkması mümkündür.

Düz tabanlık, dolaşım problemleri ve gece eve geldiğiniz yaşayacağınız ayak ağrıları da uzun süre gün içinde stiletto ya da topuklu ayakkabı giymeniz halinde yaşayacağınız sorunlar arasında yer alacaktır. Yüksek topuklu ayakkabı tercih etmeden önce ayak tipinizle, numaranızla ve kullanım tavsiyelerine göre kaliteli ürünleri tercih etmek önemlidir.

Etiketler: topuklu ayakkabı, rahat topuklu ayakkabı, yüksek topuklu ayakkabı
Haziran 06, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Size Chart
Çerez Kullanımı

Web sitemizde gezinme deneyiminizi geliştirmek, size kişiselleştirilmiş içerik ve hedefli reklamlar göstermek, web sitesi trafiğimizi analiz etmek ve ziyaretçilerimizin nereden geldiğini anlamak için çerezleri ve diğer izleme teknolojilerini kullanıyoruz. devamı